• Otvorená hodina pre starých rodičov v IV.B triede

          „Človek je krásny nielen vtedy, keď má pružný krok. Človek je krásny podľa múdrosti, čo sa mu zračí v oku, podľa slov, podľa vrások a bielych vlasov. Človek je krásny vtedy, keď ho ľudia majú radi.“

          (ľudová múdrosť)

           

          V stredu 25. októbra  2023 sa v IV.B triede uskutočnila otvorená hodina pre starých rodičov.

          Hodinu matematiky sme začali krátkym programom a venovaním darčekov, ktoré žiaci s láskou pripravili na hodinách pracovného vyučovania. Spolu so žiakmi si starí rodičia zopakovali násobenie, delenie a hravo zvládli aj slovné úlohy. Oprášili si vedomosti a s radosťou si opäť  vyskúšali aj písanie na tabuľu. Veľmi obohacujúce pre žiakov bolo spomínanie na časy, keď v školských laviciach sedeli ich starí rodičia  ako žiaci. Porozprávali mám o obľúbených vyučovacích predmetoch , učebných pomôckach ktoré používali, no prezradili mám aj úsmevné spomienky, ktoré utkveli v ich pamäti.

          Veríme, že sa v našej triede cítili dobre a tiež budú  s láskou spomínať na chvíle strávené s nami.

          Mgr. Júlia Uličná

        • VITAJTE MEDZI NAMI, STARKÍ NAŠI DRAHÍ!

          Myšlienke pozvať k nám do triedy starých rodičov v mesiaci októbri sa potešili všetci žiaci IV. A triedy. Vytvorili vlastnoručné pozvánky, krásne darčeky vo forme obrázka na stenu a aktívne spolupracovali na krátkom programe pre starkých. Deň „D“ nastal 26. októbra 2023, kedy sa naša IV. A trieda rozrástla o vzácnych návštevníkov – starých rodičov, ktorí prijali pozvanie na hodinu literárnej výchovy. Úvodné milé privítanie sa starkým veľmi páčilo a boli na svoje vnúčence patrične hrdí, ako im to recitovalo a spievalo. Tiež sa aktívne zapájali do diania na vyučovacej hodine a hravo si spolu so svojimi vnúčatami poradili s popletenými prísloviami. Porozprávali nám, ako to bolo, keď chodili oni do školy. V závere hodiny boli všetci starkí obdarovaní milým darčekom od svojich vnúčat, poďakovali sa za pozvanie i príjemnú atmosféru a neodmietli ani malé sladké pohostenie.


          Starkým za návštevu ďakujeme a želáme im pokojné dni v plnom zdraví!
          Text: PaedDr. Eva Mrázová
          Foto: Ing. Jozef Mráz

        • Školská jedáleň - novinka

          Milí rodičia,

          v našej školskej jedálni zavádzame novinku - malý bufet s voľným výberom rôznych príloh k jedlám podľa svojej chuti. Čerstvú zeleninu, ovocie, šaláty či kompóty budú pripravovať naše šikovné pani kuchárky, ktoré majú okrem elánu, kondície a síl aj množstvo skvelých nápadov.

          Prvý deň zavedenia tejto novinky naše kuchárky už od skorého rána pripravovali tieto prílohy a netrpezlivo čakali prvých stravníkov na ich reakcie. Príprava stála zato, nakoľko naši žiaci s radosťou ochutnávali z každého druhu podľa svojej chuti.

          Veríme, že zavedením tejto novinky naučíme žiakov dôležitosť a význam prijímať čerstvú zeleninu a ovocie pre svoj zdravý vývin. Veríme, že každý si nájde to "svoje" a zároveň sa tak vyhneme aj plytvaniu jedlom.

          Už nám neostáva nič iné, len popriať našim stravníkom  DOBRÚ CHUŤ !

        • Stretnutie so starkými

          Z rozprávky do rozprávky

          Dňa 20.10.2023 navštívili našu školu starí rodičia siedmakov.
          Siedmaci spojili príjemné s užitočným. Aby si uctili svojich starkých pri príležitosti Medzinárodného
          dňa starších ľudí (1.10.) a Dňa starých rodičov (12.10.), vyrobili veselé pozvánky. Starí rodičia
          pozvanie prijali a do školy prišli na hodinu literatúry.
          Rozprávali o svojom detstve. S akými hračkami sa hrali, aké rozprávky počúvali a čítali, aké pestvá
          stvárali, ale aj o prvom televízore a gramofóne. Rozprávanie starých rodičov bolo veľmi pútavé
          a našich siedmakov zaujalo a ohúrilo.
          Hodinka zbehla veľmi rýchlo. Siedmaci mali pripravené krátke divadielka, v ktorých chceli starkým
          priblížiť súčasné rozprávky. Bohužiaľ, stihli dať starkým len jednu krátku rozprávkovú hádanku.
          Možno pozveme starých rodičov na budúce na dlhšie.
          Veľmi pekne ďakujeme za návštevu a rozprávanie o starých časoch, ktoré pre dnešných žiakov
          vyznieva skutočne ako z rozprávky...

        • IV. A: Hovorme o jedle

          Do fotogalérie bol pridaný nový album IV. A: Hovorme o jedle.

          Aj v tomto školskom roku sme sa zapojili do celoslovenskej súťaže Hovorme o jedle. Zvolili sme si tému: Zelenina, ovocie, orechy z našich sadov. Aktivitami nás správádzali pani Ovocníčková a pán Zeleninka, ktorí žiakom na hodine slovenského jazyka odprezentovali dôležitosť zdravej výživy pre správny rast a vývoj človeka. Zamerali sa na potravinovú pyramídu, na jej jednotlivé časti, do ktorých spadajú potraviny podľa dôležitosti vplyvu na organizmus človeka. Počas prezentácie sa rozvinula medzi žiakmi aktívna diskusia o jednotlivých druhoch potravín a o ich každodennej konzumácii. Žiaci si preverili svoje poznatky a vedomosti v pracovnom liste, ktorý bol zameraný na čítanie s porozumením k danej téme. Na hodine matematiky žiaci zhmotnili pani Ovocníčkovú a pána Zeleninku a dokázali im, akí sú pohotoví, presní a zruční pri plnení úloh z geometrie. Svoju zručnosť preukázali aj počas prípravy smoothie, kde z ovocia a zeleniny urobili 100-percentné vitamínové bomby, za ktorými sa len tak zaprášilo. Hodina čítania patrila vlastnoručne vyrobeným potravinovým pyramídam, ktoré vznikli na základe rozhovoru žiakov o prečítanom náučnom texte o zdravej výžive. Nezabudli sme spomenúť dôležitosť prijímania ovocia, zeleniny, ale aj orechov v jednotlivých denných porciách, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou zdravých stravovacích návykov. A na dôvažok sme potvrdili potrebu každodenného aktívneho pohybu na čerstvom vzduchu.

        • IV. A: Deň jablka

          Do fotogalérie bol pridaný nový album IV. A: Deň jablka.

          Stromy hrali vždy veľmi dôležitú úlohu v živote našich predkov. Najmä ovocné stromy si veľmi vážili a preto nikdy nevyrúbali strom, ktorý ešte dával plody. Deň pôvodných odrôd jabĺk je inšpirovaný britským Apple Day, ktorý sa oslavuje od roku 1991 a pripadá na 21. október. Tento deň je každoročnou oslavou jabĺk a sadov. Poukazuje na rozmanitosť odrôd jabĺk v jednotlivých lokalitách a cieľom je uznanie a udržiavanie ich prínosu pre miestne bohatstvo. My sme v našej triede oslávili Deň jablka v piatok 20. októbra 2023. Celý deň sa niesol v duchu hesla: "Dajme si denne jedno jablko pre zdravie". Svoje poznatky o jablku od semienka, cez strom a jeho plody, až po konzumáciu jablka odprezentovali štvrtáci počas diskusie na hodine slovenského jazyka. Zároveň si zopakovali v tematickom pracovnom liste zoradenie slov podľa abecedy, učivo o predponách a slovných druhoch a tiež z literatúry o umeleckom a vecnom texte. Jabĺčkový pracovný list žiakov čakal aj na hodine matematiky a anglického jazyka. Najväčšiu radosť mali žiaci z vlastnoručnej prípravy jablkového pyré so škoricou a to z jabĺčok, ktoré si so sebou priniesli do školy. A čo si "navarili", to aj veľmi rýchlo s chuťou zjedli... ;o))

        • OTVORENÁ HODINA PRE STARÝCH RODIČOV V III.B

          Dňa 17. októbra sme otvorili dvere našej triedy starým rodičom, ktorí sa prišli pozrieť na našu tradičnú vyučovaciu hodinu slovenského jazyka. Starých rodičov sme privítali tak tradične, chlebom a soľou. Chlebík sme dokonca pre starkých vlastnoručne vymiesili a upiekli. Vyučovaciu hodinu sme začali krátkym programom, v ktorom sme starkým poďakovali za ich starostlivosť. Po naladení sa jesennou pesničkou, sme si zopakovali učivo o abecede a delení slov na slabiky. Ukázali sme starým rodičom, ako veľa toho už vieme a možno si aj oni troška oprášili spomienky na školské časy. So starkými sme sa rozlúčili darčekmi, ktoré sme pre nichvyrobili na pracovnom vyučovaní.


          Ďakujeme za návštevu!
          Text a foto: Mgr. R.Mesarošová

        • Tričká s logom školy

          Milí rodičia základnej školy,

          dávame vám do pozornosti možnosť zakúpenia si trička s logom našej školy. Objednať si ich môžete prostredníctvom prihlasovacej ankety, ktorá vám bola zaslaná do aplikácie Edupage dňa 18.10.2023. Termín objednávok tričiek je od 18.10. - 27.10.2023 do 11.00 hod.

          Dúfame, že z tričiek budete mať rovnakú radosť ako máme my !

        • „Poznaj sokoliarstvo, živé dedičstvo ľudstva“

          Žiaci prvého a druhého ročníka sa zúčastnili exkurzie s názvom „Poznaj sokoliarstvo, živé dedičstvo
          ľudstva“. V piatok 13. októbra sme sa teda vybrali do ZŠ v Sedliciach, ktorá tento projekt realizuje
          s podporou Prešovského samosprávneho kraja. Čakal na nás zaujímavý program, občerstvenie,
          pamätné listy , veselé fotografie a deň plný zážitkov. Po krátkom príhovore pána  riaditeľa
          nasledovalo vystúpenie žiakov zo športového krúžku Street workout. Potom nám predstavili mladí
          sokoliari svojich operených zverencov a rôzne techniky práce s nimi. Program pokračoval ešte
          vystúpením včelárskeho a modelárskeho krúžku. Každý žiak si okrem pekných zážitkov odniesol
          domov aj pamätný list ako poďakovanie za účasť.

        • Celoškolský aktív rodičov žiakov ZŠ

          Vážení rodičia,

          pozývame Vás na celoškolský aktív rodičov, ktorý sa bude konať v stredu 11. októbra 2023 v budove základnej školy so začiatkom o 16:00 hod.

          Po celoškolskom aktíve sa budú konať triedne aktívy.  

          Tešíme sa spoločné stretnutie.

                                                                                                                       Rada školy a vedenie školy

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou
      • riaditeľka školy:0911 348 128 zástupkyňa riaditeľky školy pre ZŠ: 0948 189 007 Zborovňa ZŠ: 0948 895 593 MŠ mobil: 0911 298 695 Školská jedáleň: 0903 538 795
      • Školská 20 055 01 Margecany Slovakia
      • 35546328
      • 2021678824
      • SK18 5600 0000 0082 8868 4005
      • Číslo účtu pre platbu MŠ, ŠKD, CVČ: SK67 5600 0000 0082 8868 7003 Variabilný symbol ŠKD: 0950 Variabilný symbol MŠ: 09111 Variabilný symbol CVČ: 09502 Špecifický symbol: uviesť mesiac, rok úhrady napr. 012019, Poznámka: meno žiaka/
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje
  • Novinky